Chokladbollar med smak av vanilj och kaffe


De senaste veckorna har det varit en hel massa workshops och kursavslutningar och då brukar jag alltid bjuda på lite fika. En klassiker som avslutningsfika är dessa chokladbollar – eftersom de är så lätta att göra och inte innehåller några krångliga ingredienser utan bara sådant som man nästan alltid har hemma.

De innehåller inte heller nötter, gluten eller mjölk – vilket är en fördel om man ska bjuda många och inte vet om någon är känslig eller allergisk mot dessa livsmedel. De brukar bli oerhört populära hos såväl barn som vuxna! Så testa att göra dem du också! Och skriv gärna och berätta vad du tycker!

Ingredienser:
15 urkärnade färska dadlar
2,5 dl riven kokos
3 msk havregryn
4-6 msk rå kakao (beroende på hur stark chokladsmak du vill ha)
2 msk kokosolja
1-2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker (sockret i vaniljsocker gör att vaniljsmaken framträder tydligare och det passar också bra om man använder rå kakao och inte är van vid det – den råa kakaon kan smaka lite starkt och då tar vaniljsockret udden av det)
½-1 dl kallt starkt kaffe

Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare tills du får en jämn konsistens. Rulla degen till bollar. Rulla bollarna i kokos. Ät och njut!

Förvaring:
Förvara bollarna i en burk med lock i kyl eller frys. I kyl håller de sig fräscha och goda i cirka 10 dagar.

Nästa vecka kommer ett recept på en annan kaka som det bjöds på under kursavslutningarna – krämiga jordnötsbars med choklad. Supersmarriga! Så håll utkik! 🙂

Glad midsommar på er alla!

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *