Ta hand om dina fötter!


Idag är det fotens dag! Trots att våra fötter är de som bär oss genom livet, och också är alldeles oumbärliga för oss som är löpare, ger vi dem sällan särskilt mycket kärlek eller uppmärksamhet. Så passa på att ta hand om dina fötter lite extra idag. Kanske är det början på en ny god vana?

När vi springer belastas fötterna väldigt mycket – man brukar säga att det går 2-3 gånger kroppsvikten genom kroppen vid varje fotisättning. Så det är egentligen inte konstigt att många löpare får problem med såväl skavsår som blånaglar, förhårdnader och andra fotskavanker. Det absolut viktigaste för att hålla löparfötterna i trim är att välja skor som passar just dig, som är lagom stora och inte trycker, och riktigt bra strumpor som gör att foten inte glider omkring inne i skon.

Det finns också många småsaker du kan göra för att dina fötter ska må bättre. En enkel sak är att ge dem ett fotbad då och då, gärna med ett väldoftande fotsalt. Men gulsåpa funkar det också. När fötterna sedan mjukat upp lite av vattnet kan du fila ner eventuella förhårdnader. Fotvårdsspecialisterna rekommenderar dock att man inte filar alltför ofta – max varannan vecka. Det viktigaste för fötterna är istället att man smörjer dem. Det kan du gärna göra ofta, helst varje dag. Vilken fotkräm du ska använda beror lite på. Har du väldigt torr hud så är en fet återfuktande kräm bra. Har du däremot fuktiga fötter och lider av fotsvett finns andra typer av krämer som fungerar mer som en deodorant.

Regelbunden klippning av tånaglarna är också viktigt för att undvika problem. Tänk på att tånaglar ska klippas så rakt som möjligt. Undvik alltså att klippa ned för mycket i sidorna. Då ökar nämligen risken för nageltrång.

Och du – glöm inte att massera dina fötter! De kommer att tacka dig! Tycker du det är svårt att massera själv, använd en tennisboll eller massageboll och rulla den under foten. Superskönt!

Själv har jag efter många år av löpning, och ett inte särskilt gynnsamt genetiskt arv (som min dotter uttrycker det: vi har skumma fötter i släkten), fötter som kräver regelbunden medicinsk fotvård. Jag kan verkligen rekommendera det. Då får man en ordentlig genomgång då och då och det blir betydligt lättare att hantera småsakerna själv däremellan. Observera att det är skillnad på pedikyr och medicinsk fotvård. Den förstnämnda är inriktad på att bara få fötterna att se snygga ut medan den sistnämnda är förebyggande och underhållande behandling för problemfötter.

Så tappa upp fotbadet, smörj, massera och njut! Och titta in här igen på torsdag. Då ska du få tips på hur du bygger styrka och spänst i dina fötter så att du kan få det där löpsteget du alltid drömt om! 😉

(Ps. för dig som springer lopp: Tänk på att inte gå på fotvård eller fila dina fötter själv närmare än två veckor innan ett lopp. Detta eftersom huden blir lite tunn när man avlägsnar förhårdnader och liknande och det då lätt kan bli blåsor om man sedan utsätter dem för högt tryck såsom under ett lopp.)

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *