Var snäll mot dig själv!

 

En ny rapport från Safe (baserad på bland annat en undersökning från Novus där drygt 1000 personer ingick) visar att mer än var tredje person som tränar minst en gång i veckan någon gång fått långvariga skador till följd av sin träning. Störst risk löper män.

Nästan hälften av männen (46 procent) har skadat sig allvarligt under sin träning, jämfört med 28 procent av kvinnorna. Framförallt sker skadorna under löpning eller när man utövar olika sporter.

– En trolig förklaring är att många människor är för dåligt tränade innan de anmäler sig till olika tävlingar. Att få hjälp av kunniga tränare och coacher är ett effektivt sätt att minimera risken för att skador uppstår i samband med träning, säger Liselott Kågström, vd på SAFE Education, i ett pressmeddelande.

Känner du igen dig?! Istället för att springa det där milloppet i maj trots att du fortfarande inte har börjat löpträna – försök sätta långsiktiga mål med flera olika delmål och gör en realistisk tränings- och tävlingsplan baserad på dina egna förutsättningar och din livssituation! Förutom att du radikalt minskar risken för att skada dig, eller att tappa motivationen för att det blir alldeles för jobbigt att försöka springa superlångt direkt, slipper du prestationsångest kring huruvida du alls kommer att orka genomföra loppet och vilken tid du kommer att få. Träningen kommer dessutom att bli både roligare och effektivare när du anpassar den till dina egna förutsättningar och slipper stress och press – huvudsakligen orsakad av dig själv på grund av för högt ställda krav/mål!

Med andra ord:

Var snäll mot dig själv och träna smart, lyhört och lagom!!

(Vill du få hjälp att komma igång med löpningen på
ett lugnt och säkert sätt? Häng med på vår Start2Run-kurs som börjar i april! Mer information finns på hemsidan!)

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *