Att springa med barnvagn

Det är många som frågat om det där med att springa med barnvagn på slutet så här kommer lite tips och trix!

Att springa med barnvagn är fantastiskt roligt tycker jag, särskilt när barnen blivit lite större och kanske är vakna och pratglada där inne i vagnen! Ofta kan man få många glada hejarop och de flesta barn ger ingen pardon utan tycker hela tiden man ska springa fortare! 🙂

Men att springa med barnvagn är också på flera sätt väldigt trixigt. Det går nästan inte att få en bra löpteknik när man springer med barnvagn. Och stoppen kan bli många, beroende på vad man ser längs vägen. Men man blir stark! Särskilt om man bor i ett kuperat område!

Några konkreta löpteknikråd vid barnvagnslöpning:
1. När du springer med barnvagn, försök tänka på att ha en rak rygg så att du inte ”krummar” (lätt hänt när man springer med armarna framför sig och skjuter något).
2. Se till att handlederna är raka, dvs en rak linje genom armen och fram i handen. Det är väldigt vanligt att man skjuter fram handleden och vinklar upp händerna så att de nästan är i 90 grader från handleden, särskilt när det går tungt, och då är det stor risk att man får väldigt ont i handlederna.
3. Växla skjut- och pendelarm så att du inte alltid skjuter på med samma arm när du springer där det går lite lättare.
4. En annan bra sak tyckte jag var att ha ett band som sitter fast i vagnen och runt handleden så att man kan släppa vagnen då och då när den rullar av sig själv utan att riskera att tappa den. Då kan man få små korta stunder av vila från att skjuta den och kan pendla med båda armarna en liten stund.

För att inte få en alltför konstig löpteknik under den period man springer med vagn brukar jag rekommendera att man inte springer alla pass med vagn utan att man försöker variera sig så att man kör några löppass utan vagn också där man kan tänka mer på tekniken. Om man inte har möjlighet att ta sig ut själv så kan man försöka köra pass där man kan ställa ifrån sig vagnen under själva huvudpasset (dvs värma upp och varva ned med vagnen men t ex köra intervallerna utan). Jag gjorde så att jag sprang en hel del backintervaller när mina barn var små och sov i vagnen. Då ställde jag vagnen mitt i backen (det var en otrafikerad backe mitt
ute i skogen) och så sprang jag mina backintervaller utan vagn men hade full koll på barnet ändå. Funkade jättebra tyckte jag. Men det beror förstås på var man bor om man har tillgång till en sådan backe. Har man inte det kanske det finns en löparbana i närheten som känns trygg och bra och då kan man ju köra liknande upplägg med intervaller där.

Börjar du springa efter en graviditet är det viktigt att tänka på att bygga upp bäckenbotten- och bålstabilitet innan du börjar löpträna (gäller såklart oavsett om du springer med eller utan barnvagn). Ett tips när man ska komma igång är att börja med att promenera, sedan springa bara i uppförsbackarna – och då jogga baklänges och dra vagnen efter sig istället för att skjuta den framför sig eftersom det är lite skonsammare – och sedan när allt känns bra börja springa som vanligt uppför backarna och promenera mellan dem och först därefter börja springa längre sammanhängande sträckor.

Och du – kom ihåg att ALLTID spänna fast barnet i vagnen! Även det snällaste barn kan se något spännande och vara på väg ut ur vagnen innan du hinner blinka! När du springer tar det också lite längre tid att stanna och kanske även att reagera om du är trött!

Lycka till med barnvagnsträningen! Hör gärna av er om ni har frågor!
(Ps. Det går att springa superfort med barnvagn hörni! Kolla in denna killen!)

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *