Perfekta flickor och modiga pojkar

Vi uppfostrar tjejer att bli perfekta och killar att bli modiga. Det säger Reshma Saujani i ett TED talk som jag lyssnade på i helgen. Vad har det med löpning att göra, kanske du tänker. Massor, faktiskt! För även Reshma Saujani framförallt pratar om tjejer inom IT-världen, finns detta fenomen överallt omkring oss. Även inom löpar- och träningsvärlden.

Reshma Saujani ger ett exempel som en professor berättat för henne. När manliga studenter har problem med sin kod går de in till professorn och säger: Professorn, det är något fel med min kod. När kvinnliga studenter kommer in till professorn säger de: Professorn, det är något fel på mig. Reshma Saujani menar att vi uppfostrar våra tjejer att undvika risker, ta det säkra före det osäkra och framförallt – absolut inte misslyckas. Killar däremot uppfostras att anta utmaningar. De belönas till och med när de gör det, oavsett utkomst. När man misslyckas som kille är det helt ok, det är nästan en förutsättning att man ska misslyckas för att kunna lyckas. När man misslyckas som tjej – då är det något fel på en. Så knasigt, eller hur?

Men det stämmer faktiskt väl. Alldeles för väl. Majoriteten av de som tränar med Mindful Running är kvinnor. Kvinnor i alla åldrar. Kvinnor som är urstarka, och som skulle kunna klara vad som helst, men som tvivlar på sin egen förmåga. Många är jättenervösa när de kommer första gången. Många skriver innan och frågar: Kan jag verkligen vara med? Jag som är så otränad, jag som är så överviktig, jag som aldrig sprungit förr. Gissa hur många män som skrivit och frågat något liknande! Just det – inte en enda! Och det är inte bara inför nybörjarkursen som denna skillnad är uppenbar. Den finns med hela tiden. De flesta män tvekar inte när jag ger en tuff övning. De bara gör. De lyckas ibland, misslyckas ibland. Kvinnorna däremot tvivlar. Och finns minsta osäkerhet över huruvida man ska klara övningen så gör man den helt enkelt inte, utan genomför en lättare variant. Först när man är helt övertygad om att man ska klara övningen testar man. Så kvinnorna misslyckas aldrig, eftersom de helt enkelt väntar tills de är helt säkra på att lyckas eller aldrig ens försöker.

Låt oss ändra på detta! Låt oss tro på oss själva, och acceptera att om vi skulle misslyckas så gör det ju faktiskt ingenting! Det viktiga är att våga!

Under våren har vi haft temat ”Spräng dina gränser” på Fit by Nature-träningarna. Syftet är att utmana sig själv och testa att göra de där övningarna som man annars kanske inte vågar göra. Tanken är inte att man måste klara dem eller att det ska bli perfekt, utan att man ska våga prova. Jag vet inte hur många som tycker en riktig armhävning är omöjligt. Eller att hoppa jämfota upp på en bänk. Eller bära någon på ryggen. Och första gången man provar så går det kanske inte. Men det är inte poängen. Poängen är att våga testa, och att sedan göra det igen och igen och igen. Att anta utmaningen! Till sist går det. För alla. Jag lovar!

Skillnaden mellan att lyckas och misslyckas är inte stor. Det handlar oftast om tur, och bakom de flesta framgångar ligger en lång rad misslyckanden. Men friskt vågat hälften vunnet, heter det ju. Och jag tror jag vågar lova att vågar man så vinner man i längden!

Titta på:
Reshma Saujanis TED talk om modiga pojkar och perfekta flickor: ”Teach girls bravery, not perfection

Elizabeth Gilberts TED talk om de små skillnaderna mellan framgång och
misslyckande: ”Success, failure and the drive to keep creating

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *