Dags att komma igång igen?


Augusti är här, och så är även jobbstart, skolstart och för många en nystart vad gäller träning och kost. Som vanligt när det gäller nystarter, och framförallt när det gäller kost och hälsa, har de flesta av oss massor av goda intentioner och går ut stenhårt för att uppnå dem. I alla fall de första veckorna, eller möjligen den första månaden… Sedan hinner vardagen ofta ikapp och det blir svårt att upprätthålla det där fantastiska schemat med träning fem gånger i veckan och sallad till lunch varje dag…

Att vara periodare när det gäller att leva hälsosamt känner nog de flesta av oss igen. Likaså besvikelsen när man inte lyckas uppnå de intentioner man hade från början och därför kanske släpper allt och varken tränar eller äter hälsosamt. Mitt absolut bästa tips för att inte hamna där, utan faktiskt lyckas nå och upprätthålla de goda intentionerna, är att sänka kraven och tänka långsiktigt. Bry dig inte om vad alla andra gör. Tänk istället på vad som passar just dig, vad som är din lagomnivå och vad som funkar i din vardag över lång tid. Typ resten av ditt liv! 😉 Så att du inte behöver en massa nystarter hela tiden, utan faktiskt lever sådär lite lagom hälsosamt hela tiden. Helt enkelt sunda vanor som är så enkla och effektiva att man kan upprätthålla dem jämt, utan att egentligen behöva tänka på det.

Men vad är då sunda vanor som kan upprätthållas under lång tid, kanske du tänker? Dieterna och träningsprogrammen som promotas på löpsedlarna? Nja, jag tror i alla fall inte det. Sunda vanor som man kan upprätthålla under lång tid är enligt mig sådant som får en att må bra! Om det är att ta en promenad på lunchen, simma en gång i veckan, meditera två gånger om dagen, dricka gröna smoothies, träna för ett triathlon, springa ultralopp eller bara sitta på en sten i skogen och andas vet jag inte. Det är bara du själv som vet vad du mår bra av. Om du inte tror mig, lyssna på din kropp! Den kommer att tala om det för dig, bara du lyssnar. Jag lovar.

Känns det svårt? Testa några olika saker som du tror får dig att må bra och se vad som händer. Kom ihåg att inte komplicera saker och ting alltför mycket för då blir det snart (precis som vanligt) alldeles för jobbigt att genomföra. Tänk kort och smått är gott och gå ut lugnt. Istället för att tänka att du ska träna en timme fem gånger i veckan kan du tänka en liten stund två gånger per vecka. För då är sannolikheten att du faktiskt genomför det och fortsätter att göra det mycket större. Och så kan du känna dig glad och nöjd istället för besviken och misslyckad.

Försök också att lägga till bra saker snarare än att ta bort de mindre bra sakerna som du kanske gör. Förbud har liksom en tendens att få oss att bara vilja göra det ännu mer! För mig är det till exempel dömt att misslyckas att tänka att jag inte ska äta choklad. För då tänker jag på choklad precis heeeela tiden. Jag skojar inte! Jag brukar prata om addtox istället för detox. Lägg till goda vanor istället för att fokusera på att ta bort de dåliga. De sistnämnda försvinner av sig själva utan att du tänker på det så småningom…

Och kom ihåg att det tar tid att skapa goda vanor. Så ge dig själv gott om tid. Lägg till något som får dig att må bra varje månad och försök sedan att hålla fast vid det under en längre period. Ta det pö om pö istället för att försöka trycka in allt på en gång nu i augusti. Till slut blir den där goda vanan något som du kanske gör utan att ens tänka på det!

Handlingsplan:
1. Fundera över vad som får dig att må bra.
2. Skriv ner dessa saker i din anteckningsbok.
3. Välj ut en av sakerna som får dig att må bra och lägg till den i din vardagsrutin. Välj gärna en av de saker som du känner är ganska enkel att få till, och var realistisk när det gäller hur ofta och hur länge du ska göra den. En positiv start är viktig för den fortsatta resan! Du kan alltid revidera och utöka omfattningen av din nya goda vana i ett senare skede.
4. När du känner att den första saken sitter, det vill säga att den har blivit en god vana som du gör utan att tänka på det särskilt mycket, välj ut en ny sak från din lista och inkorporera den i din vardag. Och så vidare…

Lycka till!

(Ps: Nästa vecka kommer en lista över sådant som du inte behöver bry dig om när du motionerar för hälsans skull! Härligt att slippa tänka på en hel massa saker, eller hur?! ;-))

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *