Vilken är den minsta förändring du kan göra?


Nyåret stundar, något som fyller de flesta av oss med en hel massa tankar kring allt det som vi ska förändra under året som komma skall. Ambitionerna är ofta höga. Man ska inte enbart börja träna, utan gå till gymmet hela fyra dagar i veckan, bara äta nyttig mat (helst vegetariskt), inte äta godis och kakor, aldrig bli arg på barnen och dessutom sluta stressa. Man ska helt enkelt bli en ny och betydligt förbättrad version av sig själv!

Det kanske håller en vecka, eller till och med en månad (eller kanske bara en dag?!). Sedan börjar det knaka i fogarna och snart nog brakar allt samman och nederlaget är ett faktum. Och man känner sig besviken på sig själv. Och rätt så misslyckad.

Är du trött på att det blir så varje år? Vill du ändra på det? Då ska du fundera över den minsta möjliga förändring du kan göra i ditt liv!

Gör så här:
Börja med att skriva ner alla de förändringar som du skulle vilja se i ditt liv. Välj sedan ut en av dessa. Kanske den som du känner är viktigast eller kanske den som du känner är lättast att genomföra (för att få en positiv start på din förändringsbana). Försök sedan att bryta ned din förändring i mindre steg, så att du får en hel radda med små, små förändringar som tillsammans leder till den större förändringen. Tänk igenom varje liten förändring ytterligare en gång och se om du kan dela upp den i ännu fler steg. Varje litet steg ska kännas löjligt enkelt. Då har du hamnat på rätt nivå.

När du är klar, börja genom att ta det första lilla steget på din förändringsstege. Låt det ta tid. Först när du känner att det steget sitter som berg tar du nästa lilla steg. Låt även det steget ta tid. Och så vidare. Varje litet steg kommer att ge dig självförtroendet att du kan klara detta, och även motivation till att ta nästa steg. När du har genomfört alla de små stegen har du lyckats med din större förändring. Förhoppningsvis med en positiv känsla i kroppen och knoppen, snarare än känslan av misslyckande som kommer när alla de granna nyårslöftena fallerar.

Ett exempel
Ett av de allra vanligaste nyårslöftena är att börja träna. Helst tre, fyra eller fem gånger i veckan. Har du aldrig tränat förr, eller inte tränat på väldigt länge, är det ganska orealistiskt att gå från noll gånger per vecka till fem gånger per vecka. Men kanske är det verkligen den förändringen du vill se – att du tränar fem dagar i veckan. Fundera då över hur ofta och mycket du faktiskt kan träna, och då menar jag vecka ut och vecka in. Utan ursäkter… 🙂 Kanske är det 20 minuter en dag i veckan som du känner att du fixar, oavsett omständigheter. Då är det första steget på vägen mot din större förändring. Det andra steget kanske är att träna 20 minuter två gånger per vecka. För någon annan passar det kanske bättre att sikta på fem gånger i veckan direkt, men bara träna fem minuter varje gång. Och sedan bygga på med till exempel en eller två minuter i taget. Och du, fem minuter är inte att förakta. Jag lovar att du kommer märka en enorm skillnad om du kör fem minuter om dagen, fem dagar per vecka, vecka ut och vecka in.

Ett bra sätt att testa om du har hamnat på rätt nivå med din förändring är att använda en skala från 1-10, där 1 är mycket osäker och 10 är mycket säker. Om du tar hänsyn till allting som pågår i ditt liv – jobbet, familjen, aktiviteter, hälsa och så vidare – hur säker är du på att klara den lilla förändring du förutsatt dig att göra? Till exempel att träna fem minuter om dagen fem dagar i veckan. Svarar du en 7:a eller mindre bör du krympa din förändring. Till exempel att träna fem minuter om dagen tre dagar i veckan. Känner du dig fortfarande som att du ligger på mindre än en 7:a, krymp din förändring ytterligare!

Låt det ta tid
Det viktiga är att fundera över just dina förutsättningar och förhållanden och inte stressa fram en större förändring utan ta det i små, små steg. Och låta det ta tid! Vissa förändringar kanske tar någon månad att genomföra, andra flera år. Hur lång tid det tar spelar ingen roll. Särskilt inte om det har med din hälsa att göra. Alla små steg som innebär förbättringar påverkar ju din kropp och din knopp i en positiv riktning. Att gå till gymmet en gång i veckan må verka futtigt, men det blir 52 träningspass på ett år. Och det är betydligt bättre än inget alls, eller hur? Ditt liv kommer att förändras, samtidigt som det känns som om nästan inget alls har förändrats…

Och du, varför vänta till nyårsafton? Börja redan idag! Att vänta gör dig inte mer redo eller benägen att genomföra förändringar. Däremot kan du känna dig som en vinnare på nyårsafton, när du redan har tagit det där första lilla steget!

Gott Nytt År! Och lycka till med de små stegen! Jag hejar på dig!

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *