Kasta en blick bakåt, innan du kör full fart framåt

Juluppehållet är slut, och denna vecka startar våra gemensamma träningar igen. Men innan vi på allvar kastar oss in i det nya träningsåret med allt vad det innebär skulle jag vilja uppmuntra alla att ta en liten stund i helgen till att reflektera över året som har gått – vad gäller träningen såklart, men gärna även livet i stort. Helt enkelt fundera över och fira det som du har gjort bra under 2018, och identifiera vad du behöver förändra för att 2019 ska bli ännu bättre.

Jag tillbringar en stor del av min tid med att tänka på och planera inför framtiden – både den som ligger precis runt hörnet och den som ligger lite längre bort. Med hjälp av andnings- och meditationsövningar har jag blivit betydligt bättre på att leva i nuet, men något som jag fortfarande är dålig på är att ge mig själv tid att reflektera över det som har hänt i det förflutna, och då särskilt de positiva händelserna. Jag känner på mig att jag inte är helt ensam om denna brist på reflektion – kring såväl positiva som negativa händelser i livet. 🙂 Så därför tänkte jag dela med mig av en övning som jag tycker är väldigt bra att göra innan man kör full fart in i det nya året: Ett retrospektiv eller en återblick på året som har gått.

Ett retrospektiv innebär att man funderar över vad som har fungerat bra under året som har gått, vad som har fungerat mindre bra, och sedan identifierar vad som behöver förändras under året som kommer för att få de där sakerna som har fungerat mindre bra att fungera bättre. På så sätt får man fira sina framgångar ytterligare en gång, samtidigt som man får en chans att fundera över sina svagheter, lära sig något nytt om sig själv och hitta en eller flera nycklar till att må ännu bättre än vad man gör idag.

Ett retrospektiv kan egentligen göras när som helst under året. Många gör kanske sitt redan i december inför årsskiftet, men jag gillar att göra mitt i januari eftersom jag tycker december är alldeles för smockfylld med annat och min energinivå brukar vara ganska låg. I januari däremot finns många långa mörka kvällar, perfekta för mys och reflektion.

Frågor att fundera över
Ett enkelt sätt att göra ett retrospektiv, för träningen och livet i stort, är att svara på följande frågor:
1. Vad fungerade bra under 2018? (Vad gjorde jag rätt? Vad är jag stolt över?)
2. Vad fungerade mindre bra/dåligt under 2018? (Vad skulle jag kunna förbättra? Hur kan jag växa som person?)
3. Hur kan jag ändra det som inte fungerade bra under 2018 för att 2019 ska bli ännu bättre?
4. Vad vill jag ha mer av under året som kommer?
5. Hur ska jag göra för att få det?

Fundera en stund och tillbringa sedan 10-15 minuter med att SKRIVA ned svaret på varje fråga. Det är viktigt att faktiskt skriva ned det du tänker, eftersom det då blir mycket mer konkret för dig själv vad du är nöjd med och vad du vill förändra. Det är också lätt att gå tillbaks till det du har skrivit, för att påminna dig själv om vad du faktiskt vill, utifall du råkar gå lite vilse i livsdjungeln någon gång under året…

För att ge dig en idé om hur man kan göra, och uppmuntra dig att göra en återblick och reflektera över 2018 innan du kör full fart in i 2019, kan du läsa en del av mitt retrospektiv här nedan.

Min återblick
1. Vad fungerade bra under 2018? (Vad gjorde jag rätt? Vad är jag stolt över?)
Jag förändrade min arbetssituation på ett positivt sätt. Jag avsade mig ett arbete som inte kändes rätt. Min hjärna sa att jag inte borde sluta. Men jag följde mitt hjärta – som sa att detta var helt fel för mig. Känslorna efteråt var bevis nog att jag gjort alldeles, alldeles rätt. För mig. Oavsett vad andra tycker.

Jag avslutade en surdeg till projekt. Detta projekt har pågått under flera år, och även om det gett mycket positivt i form av en fantastisk kollega och vän har det också skapat massor av stress och frustration på flera olika plan. Det var en enorm lättnad att skicka in slutrapporten innan jul!

Jag drog ned en aning på kursutbudet för att hålla på sikt. Detta var nog det allra svåraste, eftersom jag så gärna vill erbjuda massor av härlig träning. Men jag vill ju göra det nästa år också. Och året därpå. Och året därpå… 🙂

Jag påbörjade ett projekt tillsammans med ett fantastiskt gäng visionärer från alla håll och kanter i samhället – ett projekt som gett massor av positiv energi och även gett mig hopp om att vi kan lösa åtminstone några av våra stora miljöproblem och skapa ett bättre och mer hållbart samhälle.

Jag gjorde andningsövningar och mediterade regelbundet; nästan varje dag, och ibland flera gånger om dagen. Det resulterade i att jag kände mig betydligt lugnare i vardagen, men även att jag hade ett verktyg att ta till i stressiga stunder. Eftersom jag gjorde andningsövningarna så regelbundet blev de till en vana, ett inövat beteende som satt som berg, så att jag sedan inte behövde fundera över dem när jag väl behövde dem ”in real life” utan bara gjorde dem.

2. Vad fungerade mindre bra/dåligt under 2018? (Vad skulle jag kunna förbättra? Hur kan jag växa som person?)
Jag sprang alldeles för mycket och körde alldeles för lite rörlighet… Ja, jag vet. Att springa för mycket är nog ett lyxproblem! Men jag vet att jag inte håller för att springa för mycket, då blir jag skadad. En varierad och allsidig träning funkar bäst för mig. Jag behöver helt enkelt mina vilodagar från löpningen. Men även jag leds ibland vilse i löparträsket och dras med i diverse hajper. Helt enkelt för att jag älskar att springa, det är ju så himla kul!

Jag sov för lite och hade alldeles för lite återhämtning generellt sett. Jag behöver sova 7-8 timmar per natt för att orka och må bra. Under året som gått har det blivit si och så med det, av flera olika anledningar. Jag arbetade för mycket så sena jobbkvällar ledde till att jag somnade för sent. Tuffa dagsscheman till att jag inte riktigt gav mig själv tid till de där små pauserna jag så väl behöver. Åldern gör också att jag känner mig mer sliten, både efter tuffa träningspass och dåliga sovnätter. Jag behöver ha de där stunderna där man bara sitter och inte gör någonting betydligt oftare än vad jag har idag. Gärna varje dag! 🙂 Det behöver inte vara långa stunder, men jag vill kunna ta den där pausen på några minuter då och då och bara sitta och stirra ut i tomma intet, eller ligga på rygg på golvet med benen högt och bara vila.

Jag åt periodvis dåligt. Jag vill gärna skylla det på tidsbrist, men jag vet ju att det faktiskt går förbereda fantastiskt näringsrika och goda måltider på mycket kort tid… 🙂

3. Hur kan jag ändra det som inte fungerade bra under 2018 för att 2019 ska bli ännu bättre?
Jag ska gå tillbaka till mina varierade träningsveckor där jag springer tre (absolut max fyra) gånger per vecka.

Jag ska sova ordentligt varje natt. (Eller nästan varje natt… Har man små barn blir det lite si och så med det där, men jag ska i alla fall inte skippa sömnen de gånger jag kan kontrollera det.)

Jag ska se till att jag tar de där små pauserna – en liten stund varje dag. Det har jag tid till! (Och du också! Det gäller bara att övertyga sin hjärna!)

För att kunna arbeta mindre måste jag bli bättre på att prioritera och säga nej till sådant som inte ligger i linje med mina värderingar och syftena med mina företag. Jag vet också med mig att jag är supereffektiv när jag väl jobbar, så min riktlinje för våren är att arbeta sex timmar per dag. Varken mer eller mindre. Vi får se hur det går… 🙂

4. Vad vill jag ha mer av under året som kommer?
Jag vill ha mer tid för att bara vara med familjen och göra alla de där små sakerna vi tycker om att göra.

Jag vill rida regelbundet. Det är en gammal hobby som jag verkligen älskar. Det finns få saker som gör att man kopplar bort och av så mycket som att vara i stallet. Ni hästälskare där ute vet vad jag menar.

5. Hur ska jag göra för att få det?
Jag tror att om jag löser det där med att jobba mindre, och bara gör sådant som verkligen ligger i linje med det jag vill göra, så blir det mer tid över för allt det andra… Men för att vara säker på att det blir så ska jag sätta av tid i kalendern för det redan nu. Och skriva in det med röd tusch. Så det inte går att ändra på! 🙂

Så där har du en del av mitt retrospektiv. Nu är det din tur! Gör en kopp kaffe eller te, ta fram en bit choklad, tänd ett ljus och sätt dig ned och skriv. Det tar inte mer än en timme, men det kan bli det allra, allra viktigaste som du gör i år. Och du – kom ihåg att boosta dig själv med alla de där sakerna du gjorde bra, och inte bara skriva om det som varit mindre bra!

Lycka till!

Ett svar på “Kasta en blick bakåt, innan du kör full fart framåt

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *