Müslikaka med honungscrunch

Lagom till helgen kommer här ett recept på ett enligt mig oslagbart mellanmål! En slags kombination av gröt, pudding och kaka. Kanske låter konstigt men den är jättegod! Och enkel att göra! Den passar även fint att äta som frukost eller innan träningspasset!

Ingredienser:
5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
1-1/2 dl finhackade torkade aprikoser (i det ursprungliga receptet 1/2 dl)
2 ägg
1 dl honung
5 dl mjölk (jag har testat vanlig, havre och mandel – alla funkar fint!)

Topping:
1/2 dl honung
2 msk rapsolja (olivolja går också bra)
1 dl frön (t ex pumpa, sesam)
2 dl frysta bär (jag brukar använda ett 225 g paket)
olja till formen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll ut blandningen i en oljad, ugnssäker form, ca 24 cm i diameter. 
2. Vispa ihop ägg, honung och mjölk. Häll över grynblandningen.
3. Rör ihop toppingen, det vill säga honung, olja och frön. Fördela röran över formen. Avsluta med att strö över bären. 
4. Baka i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills allt har fått lite färg. Höj eventuellt värmen till 225 grader de sista 5 minuterna. Låt svalna cirka 10 minuter.

Receptet kommer ursprungligen från tidningen Buffé (nr 3/2014). I Buffé rekommenderade de att servera kakan med yoghurt och färska bär. Jag brukar dock äta min med havremjölk och kaffe – jättegott!!!

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *