Ta hjälp av naturen!

Det är många som arbetar hemifrån nu och nätet kryllar av tips på hur man får till den där strukturen som får jobbet att funka även när man inte är på kontoret och hur man får till den sociala samvaron på distans. Men något som lätt glöms bort är vikten av att ta sig ut i naturen och röra på sig. Minst en, och helst flera, gånger om dagen.

Att komma ut i naturen har nämligen många hälsofördelar, och att försöka att hålla oss så friska och balanserade som möjligt är extra viktigt i dessa tuffa tider. Här är några exempel på vetenskapligt belagda, positiva effekter av att vistas i naturen:

  • Du blir gladare, piggare och friskare.
  • Koncentrations- och prestationsförmågan förbättras.
  • Puls och blodtryck sjunker och muskelanspänningen minskar.
  • Förekomsten av ämnen som kan skydda kroppen mot olika sjukdomar ökar.
  • Grubbel och oro minskar och återhämtningsförmågan från stress ökar.

Det räcker att titta på naturen
Ligger du hemma och är sjuk? Ingen fara. Det räcker nämligen med att bara titta på naturen för att få positiva effekter. I en studie av patienter som opererats kunde forskarna se ett tydligt mönster där patienter som fick sjukhusrum med utsikt mot ett grönområde tillfrisknade snabbare, mådde bättre, hade färre komplikationer och använde mindre smärtstillande läkemedel än patienter med rum där utsikten vette mot bebyggelse. (Därmed inte sagt att vi inte behöver röra på oss – vi får säkerligen en hel massa extra fördelar om vi faktiskt rör på oss lite därute också! ;-))

Naturbesök är som en multivitamintablett
Att naturen kan ha så många olika positiva effekter på vår hälsa förklarar forskaren Ming Kuo vid University of Illinois på följande sätt:
– Naturen har inte bara en eller två aktiva ingredienser. Den är som en multivitamintablett, som förser oss med alla ämnen vi behöver på en gång.
Ming Kuo tror själv att nyckeln ligger i naturens förmåga att förbättra immunförsvarets funktion. Hon menar att vistelser i naturen slår på kroppens “rest and digest” mode, det vill säga aktiverar det parasympatiska nervsystemet som är det system som är mest aktivt vid vila och i lugna situationer då kroppens reserver byggs upp. Motsatsen är kroppens “fight or flight” mode, det sympatiska nervsystemet, som aktiveras när kroppens krafter behöver mobiliseras, till exempel i stressituationer eller när man känner sig rädd. När kroppen befinner sig i det sistnämnda slår den av allt som inte är absolut nödvändigt, inklusive immunsystemet, något som gör oss mottagliga för sjukdomar av många olika slag.

Dela dina endorfiner med andra
Så se till att ta dig ut en stund varje dag, helst i naturen. Andas in den friska luften och se gärna till att du får upp pulsen en liten stund. Det behöver inte vara komplicerat. Gör några hopp, jogga en kilometer eller jaga ungarna runt trädgården.

Har du svårt att komma över tröskeln? Ta dig ut direkt på morgonen innan du börjar jobba. Det brukar vara lättare än att ta sig ut på kvällen, och så får du en härlig inledning på din dag och fylls av endorfiner som du sedan kan dela med andra!

Och du – naturen är vidsträckt i vårt land! Så ta med en kompis också. Det går fint att hålla avståndet ute i naturen!

Ses där ute!

Läs mer om naturens positiva effekter på hälsan.

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *