Kom igång med löpningen 2020

Det är maj månad igen och som vanligt vid den här tiden på året är det många som börjar vill börja springa igen, efter ett kanske långt vinteruppehåll eller möjligen flera års uppehåll. Men har man inte sprungit på länge gäller det att vara försiktig och tänka långsiktigt. Annars kommer ofta skadorna som ett brev på posten. Här får du mina bästa tips för hur du kommer igång och håller igång!

  • Kort och gott stämmer väl när det gäller att komma igång att springa! Så satsa på jättekorta löpturer! Är du ute 20 minuter är det jättelänge jämfört med det du gjort innan. Det allra vanligaste misstaget man gör när man ska börja springa är att man går ut för hårt och satsar på 5 km eller en halvtimme direkt. Det bäddar för att du ska bli jättetrött och få ont. Då är sannolikheten att du kan och/eller vill fortsätta löpträna väldigt liten. Så tänk att 5-10 minuter räcker i början. Sedan kan du öka på med några minuter då och då (kanske 5 minuter per vecka) så att du så småningom kommer upp i den där halvtimmen du vill få till.
  • Varva gärna promenad med löpning, det vill säga gå några minuter och spring sedan några minuter, gå några minuter igen och spring sedan och så vidare. Det är skonsammare för kroppen än att bara springa rätt igenom passet. Och så kan du vara ute lite längre om du vill det.
  • Två gånger löpning per vecka räcker långt. Vill du träna mer? Satsa på att lägga till styrke- och rörlighetspass så att du får en allsidig träning och en stark och hållbar löparkropp. Behöver du inspiration? Du hittar enkla styrkeövningar med bara kroppen som redskap på Mindful Runnings instagram och på vår youtube-kanal.
  • Kontinuitet är jätteviktigt för resultaten! Det är betydligt bättre att börja lugnt och se till att du alltid orkar genomföra dina två pass per vecka än att köra stenhårt en vecka eller två och sedan inte orka med och därför inte göra någonting veckan därpå.
  • Ha tålamod! När du får till de där två gångerna per vecka under en lång tid (nu pratar jag flera månader, gärna ett halvår), då kan det vara läge att lägga till ett löppass till i veckan. På så sätt är chansen att man inte får ont, att man lyckas genomföra träningen, och att man kanske till och med hinner längta lite till nästa löppass, betydligt större! Och så kan du känna att du har lyckats med din målsättning istället för att hela tiden ha en känsla av misslyckande för att du inte tränade så hårt som du hade tänkt dig.
  • Var lite strikt, särskilt i början! Strukturera din dag och planera in tiden för träningen de där två dagarna i veckan som du ska löpträna. Se den tiden som lika viktig som allt annat du planerat in – den är inget du kan flytta på eller ändra på hur som helst utan något du bara ska göra. Även om det kanske inte känns så i början kommer det snart att bli något som du faktiskt längtar till!
  • Kom igång tillsammans med någon! Det är så mycket lättare att ge sig iväg och träna om någon väntar på en! För de där svackorna när man absolut inte vill iväg utan bara krypa ner i soffan eller sängen kommer att komma! Det finns inga undantag – jag lovar! (även om det kanske ser ut så på facebook och instagram…) Vill du komma igång tillsammans med oss? Vi har både fysiska kurser i Bokskogen, Torup, och e-kurser som du kan köra när du vill och där du vill!
  • Tänk långsiktigt! Du ska springa i resten av ditt liv! Tänker du långsiktigt spelar det ingen roll att ett pass eller några pass blev misslyckade eller kanske inte alls blev av. För du ska ju faktiskt hålla på med detta resten av ditt liv! Detta ska såklart inte misstolkas som att det är ok att skippa sina träningspass hur som helst – men det är ingen katastrof om saker och ting inte blir som man tänkt sig. Var glad för de pass som blir av, istället för att klanka ner på dig själv för de pass som inte blev av!

Stort lycka till med löpträningen! Och dela gärna med dig av dina bästa tips för att komma igång och hålla igång!

(Ps: Kom ihåg att värdera vardagsmotionen även när du kommer igång med löpträningen! En halvtimmes eller timmes träning en eller ett par dagar i veckan kan aldrig kompensera för ett stillasittande liv i övrigt. Så rör på dig! Gå till jobbet, cykla till affären, ta trapporna, dansa i 5 minuter varje morgon eller kväll, lek extra vilt med barnen eller något annat som passar bra in i det vanliga livet. Förutom att det ger finfin effekt på både kropp och knopp kommer det att stärka dig och hjälpa dig i löpningen också!)

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *