Klä dig rätt för vinterlöpning!


Vintern har kommit till Skåne! Snö, blåst och minusgrader är inte att leka med på den skånska slätten. Här får du våra tips för att löprundan ska bli så angenäm som möjligt även när det biter i kinderna!

1. Klä dig lager på lager. Luften mellan klädlagren värms upp och håller
dig varmare. Dessutom går det lätt att ta av eller på kläderna om man skulle bli för kall eller för varm under passet. Ofta kan det ju vara lite kallt
precis när man sätter igång och då kan det vara skönt med en extra tröja, men när man sedan blir varm är det lika skönt att kunna ta av sig den igen!

2. Använd ett underställ efter tycke och smak. Underställ finns i både ylle och syntetiska material. Ylle värmer även när det blir blött, men blir ofta just blött då det inte transporterar bort fukt lika bra som syntetiska material. Tänk också på att tröjan bör gå ned en bit över ländryggen så att du inte få in kall luft mellan tröja och byxa!

3. En jacka som skyddar mot fukt och vind samt pannband/mössa och vantar är skönt att ha! Är det minusgrader eller väldigt blåsigt rekommenderar jag mössa. Jag brukar även använda tumvantar då, eftersom jag tycker det är lättare att hålla värmen i dem.

4. Om det är riktigt kallt kan det vara skönt, i alla fall som tjej, att ha
ett extra lager över bröst och rumpa, ställen som ofta blir kalla eftersom det är där fettreserverna sitter. Nedtill kan man välja trosor som går en bit ned på låret. Upptill kan man ha ett linne i bra material. Man kan även välja att ha en väst eller tröja i värmande material över understället men under vindjackan. Många föredrar väst eftersom man då slipper tre lager på armarna, som man ändå sällan fryser om. Om du har alla dessa lager under, tänk på att inte ha en alltför tajt ytterjacka, eftersom luftcirkulationen mellan lagren och borttransporten av den svett som kroppen producerar hämmas då.

5. Använd långa (och gärna lite tjockare) strumpor så att du inte får en glipa mellan byxan och strumpan, och exponerar hälsenorna för kylan.

6. Om du ska springa långt – värm vattnet eller den dryck som du brukar ta med dig litegrann! Det är inte så lätt att klunka iskallt vatten när det är minusgrader ute. Lägg gärna din flaska/flaskor eller din vätskeblåsa i en ullsocka eller liknande så håller sig vätskan varm längre. (Obs! Värm inte vätskan för mycket – då är den lika svår att dricka som om den är för kall. Dessutom kan plasten i flaskan/blåsan smälta…)

Tänk också på att det är betydligt varmare att springa i skogen än ute på slätten när det viner runt öronen! Så om du har möjlighet – försök ta dig till ett skogsområde när det är riktigt kallt och blåsigt (om det inte är storm förstås :-)).

Har du några tips för kalla vinterdagar? Dela gärna med dig!

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *