Vecka 29: Superkorta intervaller


Mitten av juli, och kanske mitten av semestern för många, kräver ett snabbt och effektivt intervallpass som inte känns alltför jobbigt att genomföra tycker jag. Därför bjuder denna vecka på superkorta 15-sekundersintervaller. Perfekta att köra barfota på stranden, om man vill ha lite extra jobb för fötter och ben ;-).

Nybörjare:
Spring 15 sekunder och vila 15 sekunder under 3 minuter. Leta gärna upp ett flackt parti och kör fram och tillbaka och försök att slå dig själv. Tanken är att den sista 15-sekundersintervallen ska gå lika snabbt som den första. Efter de tre minuterna vilar du 3 minuter och upprepar sedan samma sak ytterligare en eller två gånger.

Van löpare:
Spring 15 sekunder och vila 15 sekunder under 3 minuter. Leta gärna upp ett flackt parti och kör fram och tillbaka och försök slå dig själv. Efter de tre minuterna vilar du cirka 2-3 minuter och upprepar sedan samma sak ytterligare tre eller fyra gånger. Vill man kan man lägga in lite styrkeövningar under setvilan, till exempel knäböj, utfallssteg eller armhävningar. Kom dock ihåg att du ska orka hålla tempot uppe under alla intervallerna. Om du inte gör det är det bättre att vila helt i vilan!

Några generella rekommendationer:
Inled med cirka 10 minuter lugn jogging, följt av 5 minuter dynamiska uppvärmningsövningar. Gör också gärna några löpskolningsövningar innan du sätter igång med dina intervaller. En bra bank med löpskolningsövningar finns här. Avsluta passet med att jogga i lugn takt i 5 till 15 minuter.

Kom som vanligt ihåg att alltid känna efter hur det känns i din kropp. Om något inte känns bra, avsluta intervallträningen och prova en annan dag istället!

Lycka till!

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *