Vecka 30: Intervallstege


Ett lite annorlunda sätt att springa intervaller är att köra intervallstegar.
Det är vad denna veckas intervallpass bjuder på!

I en intervallstege mixar du korta och långa intervaller i uppåtgående eller nedåtgående stegar, eller i stegar som först går upp och sedan går ned. När du kör stegar blir oftast farten högre ju kortare intervallen är. En av mina favoriter är att köra den först uppåtgående och sedan nedåtgående minutstegen 1-2-3-4-5-5-4-3-2-1 med en minuts vila mellan varje intervall förutom mellan de två 5-minutersintervallerna där jag kör två minuters vila. Det sägs dock att de stegar där man avslutar med de längsta intervallerna är de som danar ens karaktär mest! Så man kan ju även köra 5-4-3-2-1-1-2-3-4-5! Testa och se vad du gillar bäst!

Nybörjare:
Kör en stege enligt följande: 30-60-90-90-60-30 sekunder, med lika lång vila mellan varje intervall som intervallen är och setvila på 2 minuter mellan 90-sekundersintervallerna.

Van löpare:
Kör en stege enligt följande: 1-2-3-4-4-3-2-1 minuter, med 1 minut vila mellan varje intervall och setvila på 2 minuter mellan 4-minutersintervallerna.

Kom som vanligt ihåg att värma upp och varva ned ordentligt. Och är det sådär supervarmt hos dig också så ta det lite lugnt och kör gärna intervallpasset tidigt på morgonen innan temperaturen hunnit stiga alltför mycket!

Lycka till!

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *