Vecka 31: Backintervaller

Nu är det hela två veckor sedan vi körde backintervaller, så denna vecka måste förstås bjuda på dessa de mest fantastiska av intervaller! Backträning är som sagt väldigt bra för både styrka och kondition. Dessutom är det utmärkt mental träning – den gör dig till en betydligt starkare och tuffare löpare!

Denna vecka ska du springa i en backe som gärna får vara lite längre än den backe du sprang uppför i början av sommaruppehållet och den ska dessutom ha ett flackt parti ovanför så att du när du når toppen kan fortsätta springa på platten minst 15-20 sekunder. Att man fortsätter springa när man har nått toppen är bra för att pusha sig själv att inte bara nå toppen utan faktiskt fortsätta springa när man väl har gjort det. Dessutom får du öva på att växla både tempo och teknik när du kommer upp i det flacka partiet.

Nybörjare:
Spring uppför och jogga eller gå tillbaka ned under 6-8 minuter. Vila 2-3 minuter och kör sedan en omgång till.

Van löpare:
Spring i tufft tempo uppför backen. Du ska vara ordentligt trött när du når slutet av intervallen. Jogga eller gå tillbaka ned. Fortsätt så under 12-15 minuter. Vila 2-3 minuter och kör sedan en omgång till. Vilan kan antingen bestå av gång/lätt jogg eller så kör du några styrkeövningar (t ex benböj, tåhävningar, utfallssteg, balans på ett ben).

Tänk på:
Backen ska inte vara brantare än att du kan hålla ett fint löpsteg uppför den. Ta korta, lätta steg (tassa uppför backen).

Här där jag är har vädret blivit något svalare och behagligare att köra intervaller i. Hoppas detsamma gäller för dig också, var du än befinner dig! Som vanligt: Stort lycka till med dina intervaller! Jag hejar på dig!

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *