Testa något nytt i vinter!

November och december är ju något av en lågsäsong för löpare, oavsett ambitionsnivå. Det är ofta regnigt, kallt och allmänt ruggigt, vilket gör att motivationen att ge sig ut och springa kanske inte ligger på topp. Vårens alla löpartävlingar känns också väldigt långt borta. Så varför inte passa på att testa något nytt under denna mörka period?

Förutom att det är roligt att prova nya träningsformer är det också bra för kroppen. Jag älskar att springa, men är den förste att säga att löpning kan vara både monotont och slitsamt för kroppen. Att bara fortsätta harva på i samma gamla fotspår året runt ger sällan goda resultat. Kroppen behöver variation för att utvecklas!

Det fina i det hela är att den centrala kapaciteten i din kropp (det vill säga hjärta och lungor) inte bryr sig ett dugg om vilken konditionshöjande aktivitet du ägnar dig åt! Det spelar alltså ingen roll om du springer, cyklar eller simmar. Du tränar din kondition (syreupptagningsförmåga) lika bra oavsett träningsform.

Det betyder att:
1. Du kan vila löparmusklerna utan att tappa din aeroba kapacitet.
2. Du kan köra flera hårda pass dagarna på varandra om du så skulle vilja. Löpning två dagar i rad är tufft för kroppen, men löpning ena dagen följt av simning nästa låter benen återhämta sig medan du tränar överkroppen. Båda typerna av träning anstränger hjärta och lungor.

Är du inte tävlingslöpare på elitnivå som måste ägna dig åt grenspecifik träning för att räcka till på tävling är löpning alternerad med andra former av konditionsträning det hälsosammaste sättet att träna skulle jag säga. Dessutom minskar risken för att du blir uttråkad. Du håller helt enkelt motivationen uppe, och kan ge det där lilla extra när du väl springer.

Men vilka träningsformer kan man då ägna sig åt? Ja, det är bara fantasin som sätter gränserna. Simning, cykling, spinning, rodd, dans, crosstrainer, klättring, vattenlöpning, längdskidåkning och crossfit är bara några förslag. Personligen gillar jag simning och skidåkning eftersom jag tycker de ger fin helkroppsträning, samtidigt som åtminstone skidåkningen är väldigt rolig. Precis som i löpningen så gäller det dock att inte bara slaska runt under sina pass, utan att försöka köra kvalitetspass i form av tröskelpass och intervaller även när man kör alternativa träningsformer.

Ett härligt intervallpass för motionscykel eller crosstrainer
En av mina intervallfavoriter som funkar fint på både motionscykel och crosstrainer är 8×3 minuter med 1 minut vila mellan varje 3-minutersintervall. Du trampar alltså på i tufft tempo i 3 minuter (du ska ha hög puls och vara rejält andfådd), sedan tar du det lugnt och har mycket lätt belastning under 1 minut. Sedan kör du 3 tuffa minuter igen, tar det lugnt i 1 minut och så vidare tills du har gjort åtta stycken 3-minutersintervaller.

Glöm inte styrkan!
Ett annat finfint sätt att variera träningen under den mörka årstiden är att komplettera konditionsträningen med styrketräning. Styrketräning är så himla viktigt, dels för att orka hålla en god löpteknik, men även för att undvika skador. Och så mår man ju bra av det! Nu är den rätta tiden att satsa lite extra på styrketräningen – för att bli starkare, men också för att skapa en god vana som sitter kvar under hela nästa år.

Ett stärkande pass som även ger ordentligt flås hittar du här!

Vilken träningsform har du länge gått och funderat på att testa? Gör slag i saken och prova nu! Skriv sedan en rad och berätta för oss andra hur det gick! Blev det bu eller bä? Kommer du att göra det igen? Själv tror jag att jag ska ta tag i simningen. Det var alltför länge sedan sist. Och förhoppningsvis rullar jag på skidor in till Malmö efter jul. Om jag varit tillräckligt snäll, vill säga… 🙂

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *