Mina bästa tips för att hålla löparmotivationen uppe under vinterhalvåret


Löpning på vintern innebär ofta att du får ge dig ut i regn och rusk, när det är mörkt ute och underlaget inte är det allra bästa. Det låter kanske inte särskilt lockande, men löpning vintertid kan faktiskt också vara alldeles, alldeles underbart. Här är mina bästa tips för att njuta av löpningen även under vinterhalvåret.

1. Sänk tempot!
Jag är ett stort fan av intervaller och tempopass, men under vintern får man gärna dra ned på dessa och istället njuta av löpningen genom härliga distanspass i lugnt tempo. Kanske kör du istället fler pass? Sänker du tempot sliter du nämligen mindre på kroppen och kan oftast träna lite mer.

Var inte orolig för att du ska hamna efter kompisarna på vårens löprundor. Att träna regelbundet är det absolut viktigaste för att utvecklas som motionslöpare. Farten tränar du snabbt upp när det börjar spritta i benen frampå vårkanten.

Att du sänker tempot betyder inte att alla träningspass behöver, eller ska, se likadana ut. Variera gärna kort och långt, och lägg in en fartlek eller ett backpass då och då för att behålla lite fartkänsla och bygga styrka i benen. Men fokusera på mängd, snarare än intensitet.

2. Snöpulsa!
Bor du där det finns snö är snöpuls något av det absolut mest fantastiska man kan ägna sig åt på vintern. Ta på ullstrumporna och pannlampan och ge dig av rätt ut i skogen. Vågar du inte det, leta rätt på en orörd grusväg eller stig. Eftersom man blir trött fort brukar en halvtimme räcka för de flesta! 🙂 Så det är ett tidseffektivt pass! Dessutom är det superroligt och underbart vackert att springa i ett snötäckt landskap.

3. Alternera löpningen med styrka!
Ett perfekt sätt att variera löpträningen på vintern är att lägga in styrkeövningar i löppasset. Du kan till exempel springa en slinga, och varje gång du passerar en viss punkt kör du några styrkeövningar. Eller så springer du på tid, till exempel 5 minuter och kör sedan dina styrkeövningar, springer ytterligare 5 minuter och så vidare. Kör gärna ett helt set av styrkeövningar vid varje styrkestopp, till exempel benböj, armhävningar och burpees. Kanske börjar du med några få repetitioner och ökar sedan på antalet repetitioner genom hela passet?

4. Ge dig ut på äventyr!
Passa på att ge dig iväg ut i ett nytt område under någon av vinterns många löpningar. Kanske hittar du en ny favoritrunda till långpasset eller upptäcker en backe som är perfekt för backintervaller? Det bästa med nya områden är att man ofta blir ute lite längre än planerat – endera för att träningsmotivationen ökar, eller för att man springer vilse…

5. Springfika!
Helt klart min favorit! Ta med dig fika i löparryggan och slå dig ned på ett mysigt ställe. Har man bara tillräckligt med fika kan man ju vara ute nästan hur länge som helst… En annan variant är att springa till ditt favoritfik, dricka varm choklad och sedan springa hem. Oslagbart för motivationen en gråmulen och regnig januaridag. Och jag lovar du kommer flyga fram på vägen hem!

Är du fortfarande inte övertygad om vinterlöpningens fördelar? Testa en helt annan träningsform istället! Eller skippa allt vad träning heter, kryp ned i ditt ide och kom tillbaka till löpspåren lagom till vårsolen tittar fram! Det går det också. Kom bara ihåg att ta det lugnt när du väl sätter igång igen!

Du som kör på med löpningen: Lycka till! Och skriv gärna och dela med dig av dina bästa tips för att hålla löparmotivationen uppe under vinterhalvåret!

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *