Det är dags för runstreak!

I mars månad kör vi i Mindful Running Community en månadslång runstreak för andra året i rad. Häng med du också! Ett perfekt tillfälle att komma igång med löpningen igen om du tappat den lite under vintern och att få till den där stunden av rörelse varje dag – den som vi alla så väl behöver!

En runstreak innebär att man springer en liten stund varje dag. Traditionellt ska en sträcka på minst 1 mile, det vill säga 1,609 km, avverkas varje dag under 100 dagar för att det ska kallas runstreak. Idag finns dock en mängd varianter på denna tradition och många kör under en kortare period och baserat på tid istället för kilometer.

För mig är det huvudsakliga syftet med denna lilla utmaning att få till den där vanan att röra sig en liten stund varje dag, inte att starta en runstreak där man absolut måste springa varje dag i åratal framöver. Det vet jag inte ens om jag tycker är särskilt hälsosamt. Jag pläderar ju för en varierad träning och även vila om kroppen ska hålla. En månad (det vill säga 1-31 mars) känns däremot som en lagom lång och överskådlig tidsperiod för en runstreak!

Sikta på endera 1,6 km eller 20 minuter – det som passar dig bäst! Alla har kanske inte möjlighet att mäta sträcka i kilometer och då kan det vara bra att ha en tid istället. Och man får jogga väldigt långsamt för att inte hinna med 1,6 km på 20 minuter (man kan faktiskt promenera sträckan på den tiden). Utomhus eller på löpband spelar ingen roll, även om jag såklart förordar att man springer utomhus och helst i naturen! Då får du ju en massa härliga bonuseffekter på hälsan. Intervaller räknas självklart också, även om man då vilar mellan varje.

Eftersom man ska hålla i detta under en hel månad så handlar det inte om någon stentuff löprunda varje dag, utan snarare en kort, skön träningsstund i lagom lugnt tempo. Sedan kan det såklart vara så att man kör på i lite tuffare tempo vissa dagar. Men merparten av tiden handlar det alltså om relativt lugna pass.

Har du av någon anledning inte möjlighet att springa just nu på grund av till exempel skada så funkar det fint att hänga med ändå med någon annan form av pulshöjande aktivitet. Du kan till exempel köra 20 minuter motionscykel, crosstrainer, rodd eller något annat du tycker är kul!

Och kom ihåg: det huvudsakliga syftet med denna lilla utmaning är att vi ska få till den där vanan att röra oss en liten stund varje dag! Mer allvarligt än så är det inte! Blir man sjuk under runstreaken bör man inte träna! Det är jätteviktigt! Är man bara lite snuvig kan man såklart promenera, men blir det värre än så är det bättre att bryta runstreaken och sedan återuppta den när man är pigg igen.

Så där har du kriterierna för denna utmaning! Hoppas att du tycker att de låter bra! I så fall: Gå in på Mindful Runnings webbshop och bli medlem i vårt community så får du all den pepp som du behöver för att genomföra din runstreak. Första månaden är gratis att prova på.

I slutet av veckan kommer lite tips kring vad som kan vara bra att tänka på inför runstreaken! Så håll utkik!

Lämna ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *